Siirry sisältöön

Kiertotalouden liiketoimintamallit pyrkivät toteuttamaan kiertotalouden periaatteita taloudellisesti kannattavalla ja kestävällä tavalla. Kiertotalous on talousmalli, jossa liiketoiminta muuttuu lineaarisista ”ota – valmista – hävitä” -malleista kiertäviksi liiketoimintamalleiksi, mikä mahdollistaa kassavirran ja kannattavuuden kasvattamisen arvoketjun jokaisessa kohdassa.

iertotalouden liiketoimintamallit voidaan jakaa viiteen yleisesti tunnettuun luokkaan (Sitra). Yritysten on tärkeää ymmärtää ja tunnistaa ne kiertotalouden liiketoimintamallit, jotka voivat auttaa vähentämään tehottomuuksia sekä luomaan arvoa ja kilpailuetua.

  1. Kiertävät raaka-aineet. Kestävien, korjattavien ja kierrätettävien tuotteiden suunnittelu. Uusiutuvien, biopohjaisten, kierrätettyjen tai muiden vaihtoehtoisten materiaalien ja energialähteiden hyödyntäminen hukan vähentämiseksi. 
  2. Resurssien talteenotto. Materiaalien ja energian talteenotto ja uusiokäyttöön palauttaminen muun muassa jätteestä sekä tuotannon sivutuotteista ja prosesseista. 
  3. Elinkaaren pidentäminen. Tuotteen käyttöiän pidentäminen esimerkiksi tuotesuunnittelun, korjaamisen, huoltamisen, päivittämisen ja jälleenmyynnin keinoin. 
  4. Tuote palveluna. Asiakas maksaa tietystä toiminnosta tai suorituskyvystä tuotteen omistamisen sijaan. Tuloja kertyy palvelu- tai vuokrasopimuksista. Esim. Oil as a Service, jossa toimittaja huolehtii teollisen laitteiston öljyn kunnosta kuukausimaksua vastaan sen sijaan, että myisi öljyä litrahinnalla. 
  5. Jakamisalustat mahdollistavat sen, että useat toimijat voivat käyttää samoja palveluita tai tuotteita ilman, että heidän tarvitsee omistaa niitä. Jakamisalustat myös mahdollistavat tarpeettomien/alikäytettyjen resurssien välittämisen muiden saataville. Esimerkiksi vuokraamisen, yhteiskäytön tai jakamisen myötä tuotteiden käyttöaste kasvaa ja ne pysyvät käytössä pidempään. Jakamisalustat usein hyödyntävät digitaalisia palveluita