Siirry sisältöön

Teollisten symbioosien palvelu(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (FISS – Finnish Industrial Symbiosis System) on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla pyritään auttamaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta liiketoimintaa. Symbiooseissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja.

Teollisten symbioosien palvelu perustuu aktiiviseen symbioosien edistämiseen eli fasilitointiin ja yhteiskehittämiseen. Alueelliset FISS-koordinaattorit(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) järjestävät työpajoja ja auttavat kumppanien etsimisessä sekä neuvovat ja ohjaavat yrityksiä teollisten symbioosien muodostamisessa.

Teollisten symbioosien palvelu on tarkoitettu erityisesti yrityksille, mutta se toimii työkaluna myös kunnille ja alueille niiden tukiessa yritysten siirtymistä kohti kestävämpää toimintaa.

Kiertotalous-Suomi edistää aluehankkeiden käynnistymistä ja tukee aluehankkeita työssään

Kiertotalous-Suomi toimii Teollisten symbioosien palvelun koordinaattorina. Se vastaa aluehankkeiden ohjeistuksesta ja perehdytyksestä sekä tukee aluehankkeita työssään. Aluehankkeiden verkostoa pidetään yllä aluekoordinaattoreille järjestettävillä teemapäivillä ja aluekoordinaattorikahveilla. Materiaalitoria(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) käytetään työkaluna materiaalien vaihdannassa ja asiantuntijapoolina. Kiertotalous-Suomi seuraa ja raportoi valtakunnallisesti toiminnan tuloksista.

Teollisetsymbioosit.fi-sivusto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on Kiertotalous-Suomen kumppanisivu. Sieltä löydät lisää tietoa siitä, mistä saat tukea, jos haluat etsiä kumppaneita ylijäämämateriaalien tai muiden resurssien hyötykäytön edistämiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen siltä pohjalta.

Lisätietoja

Paula Eskola

Johtava asiantuntija, Motiva Oy

Sari Piippo

Erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus