Siirry sisältöön

Bisnesjohtajia, ministereitä ja suurlähettiläitä nähtiin lavalla, kun Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2023 valtasi Helsingin touko-kesäkuun vaihteessa. Ydinviesti oli, ettei kiertotalous ole enää marginaalien puuhastelua, ei jätehuollon jatke eikä puunhalaajien toiveunta. Kyse on taloutta ja liiketoimintamalleja mullistavasta ideasta, jota yhä suurempi osa maailman johtajista tukee. Eikä kyse ole vain ideasta. Konkreettiset teot kirvoittivat yleisöltä äänekkäimmät aplodit, ja käsin kosketeltavat asiat herättivät eniten kiinnostusta messuosastoilla.

Kiertotalous on jo muuttanut tavan ajatella ja toimia.

Kiertotalous-Suomi (KiSu) päivysti Suomen osastolla, jonne oli saatu myös laaja joukko suomalaisia kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä Vaatelaastarista Hyperion Roboticsiin ja Martelasta Kamupakiin. Mukana olo tarjosi kuvan siitä, miten laaja joukko suomalaisista yrityksistä mutta myös kaupungeista, alueista, korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista hahmottaa itsensä kiertotalouden tekijöiksi. Kunnista Tampereen, Lahden ja Iin edustajat kävivät esittelemässä toimintaansa Suomen osastolla.

Kiertotalous valtavirtaistuu ja siirrymme sanoista tekoihin.

Valtavirtaistuminen ja pyrkimys sanoista tekoihin ovat kiertotalouden tilannekuvan ytimessä juuri nyt. Lisäksi kiertotalouden mahdollisuuksia luontokadon torjuntaan pohditaan yhä enemmän. Luontoteema oli poimittu tämän vuoden WCEF:iin yhdeksi punaisista langoista. Työ rahoituksen parissa on nousussa, ja tähän haasteeseen myös Kiertotalous-Suomessa on tartuttu rahoituksen tuen palvelulla. WCEF:stä saatiin hyviä vinkkejä siitä, miten Hollannin kiertotalouden rahoituksen työryhmä on toiminut.

Kiertotalous-hubien perhe laajenee.

Maailman kiertotalousfoorumissa tajusi myös aiempaa paremmin, ketä kiertotalouden kansainväliset ydintoimija ovat. Lisäksi hahmottui, miten Kiertotalous-Suomikin on itse asiassa osa laajaa kansallisten kiertotalous-hubien perhettä. Vastaavia toimijoita on esimerkiksi Suomessakin aktiivinen Nordic Circular Hotspot. Näiden muiden kanssa on tarpeen luoda yhteydet, jotta voi hyödyntää muualla hyväksi havaittuja materiaaleja ja toimintamalleja. Jatkossa pyrimme poimimaan kiertotalouden parhaita käytäntöjä entistä enemmän paitsi Suomesta myös maailmalta.

Tärkeää on toiminta.

Tiedon solmukohtana toimiminen on tärkeää, jotta keksimme ja kehitämme uutta aiemman tiedon ja kokemuksen päälle. Mutta ennen kaikkea tärkeää on toiminta. Ja siihen Maailman kiertotalousfoorumi jätti entistäkin suuremman nälän.

Ajatellaan yhteistyössä talous uusiksi pala kerrallaan

Meillä on mahdollisuus tehdä Suomesta kiertotalouden mallimaa – yhteistyöllä sekä jakamalla tietoa, parhaita käytäntöjä ja ratkaisuja. Tervetuloa mukaan Kiertotalous-Suomen toimintaan.

Lisätietoa

Maailman kiertotalousfoorumissa Suomi-ständillä mukana olleet yritykset:

Paula Eskola

Johtava asiantuntija, Motiva Oy

Annukka Berg

Ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus