Siirry sisältöön

Katsotuimmat elokuvat, soitetuimmat levyt, 10 parasta matkailukohdetta. Suomalaiset rakastavat listoja.

Tämä kevät on ollut antoisaa aikaa myös meille kiertotaloudesta kiinnostuneille listafaneille.
Sitra julkaisi maailman kiertotalousfoorumissa listan kolmestakymmenestä yrityksestä(siirryt toiseen palveluun), jotka ovat onnistuneet erityisen hyvin ottamaan käyttöön sellaisia kiertotalouden liiketoimintamalleja, joilla on luonnon kannalta hyviä vaikutuksia.

Lista on jatkoa suositulle Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalle(siirryt toiseen palveluun) ,jota Sitra on päivittänyt.
Uuden listan edelläkävijäyritysten joukkoon(siirryt toiseen palveluun) pääsivät ne harvat ja valitut, jotka täyttivät Sitran ja globaalin konsulttiyhtiö KPMG:n asiantuntijoiden kriteerit. Arvioinnin perusteena olivat yritysten liiketoimintamallit, taloudellisen menestyksen potentiaali sekä mahdollisuus vahvistaa luontoa liiketoiminnan avulla.

Suomalaisena listaa luki rinta rottingilla: Parhaimmiston joukkoon valittiin toistakymmentä kotimaista kiertotalousyritystä. Hurraa ja onnea!

Vastaisku pikamuodille

Listalta löytyy muun muassa FabPatch Oy(siirryt toiseen palveluun) sekä heidän yhteistyökumppaninsa, kotimainen lastenvaatebrändi Reima(siirryt toiseen palveluun).

FabPatchin kehittämät Vaatelaastarit pidentävät vaatteen elinikää ja tekevät pienten reikien korjaamisesta helppoa ja nopeaa.

FabPatch tekee brändiyhteistyötä lukuisien kotimaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Sitran listalle pääsi brändiyhteistyöstä esimerkkinä kumppanuus Reiman kanssa.

Listalle nostettu tuote on todellinen vastaisku pikamuodille ja hieno esimerkki siitä, kuinka kiertotalous voi tukea brändiä ja kasvattaa liiketoimintaa.

Kun vaate säilyy käytössä pidempään, jopa seuraavien lasten käyttöön, vältetään uuden vaatteen valmistuksen aiheuttamat päästöt ja vedenkulutus. Samalla maa-alaa tarvitaan vähemmän vaikkapa puuvillan kasvatukseen, mikä voi auttaa ehkäisemään luontokatoa.

Uusiouutisten jutusta(siirryt toiseen palveluun) voit lukea lisää siitä, kuinka nyt 80 vuotta täyttävä Reima on aina rakentunut kiertotaloudelle.

FabPatchin ja Reiman listasijoituksessa ilahdutti sekin, että tunnustus tuli kahden yrityksen yhteistyöprojektille. Yhteistyöhän on kiertotalouden olemus.

Hyvistä ehdokkaista runsaudenpula

Kaikki hienot kiertotalouden liiketoimintamallilla toimivat yritykset tai kiertotalousosaamista osoittaneet toimijat eivät kuitenkaan mahtuneet Sitran kokoamalle listalle. On upeaa, että hyviä ehdokkaita on jo niin paljon!

Onneksi tämä lista ei olekaan ainoa kiertotalouden onnistujia esiin nostava formaatti.

Edelläkävijöitä on palkittu kevään messuilla ja esitelty startuppien pitchauskisoissa esimerkiksi Frushissa(siirryt toiseen palveluun) Forssassa, PacTec FoodTec PlastExpo(siirryt toiseen palveluun) -tapahtumassa Helsingissä ja ChemBiossa(siirryt toiseen palveluun) sekä Pulp & Beyondissa(siirryt toiseen palveluun) Helsingissä.

Uudenmaan kiertotalouslaakso on koonnut kiertotalouden voittajakonsepteja omaan kiertotalouden käsikirjaansa. Toimijat ovat päässeet esittäytymään myös Uudenmaan kiertotalouslaakson ja Nordic Circular Hotspotin tapahtumassa maailman kiertotalousfoorumin(siirryt toiseen palveluun) yleisölle.

Vinkkilista vaikuttaa

Itsekin olen tietynlainen listaliisa. Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset esittelee jokaisessa numerossa kiertotalouden hienoja esimerkkejä.

Voit lukea kiertotalouden edelläkävijöistä myös Uusiouutisten verkkosivuilta (kokeile vaikka hakusanaa ”liiketoiminta”(siirryt toiseen palveluun)) tai tilaamalla Uusiouutisten uutiskirjeen(siirryt toiseen palveluun).

Kuljetaan tänä kesänä kotimaan kohteissa kiertotalouslasit päässä ja bongataan hyviä kokemuksia ja havaintoja siitä, kuinka kiertotaloutta Suomessa jo toteutetaan. Annetaan myös kiitosta ja tunnustusta kiertotalouden toimijoille, niin yrityksissä kuin arjessa.

Jokainen voi koota oman kiertotalouden onnistujien top10-listansa, ja vinkata listalle päässeistä muillekin. Näin hyvä sana kaikuu kauas, ja kiertotalous etenee.


Nostetaan yhdessä kiertotalouden toteuttajia valokeilaan!


Elina Saarinen, päätoimittaja
Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset