Siirry sisältöön

Uuteen hyppääminen ensimmäisten joukossa tuo mukanaan aina omat riskinsä: mihin oikein sitoudumme? Uuteen lähtö vaati toimijoilta rohkeutta. Kiertotalouden green dealin pioneeri-yhteistyö tarjosi hedelmällisen yhteiskehittämisprosessin valtionhallinnon ja konkreettisten tekijätoimijoiden välillä. Tämän yhteistyön tuloksena syntyi myös uusi sitoutumisen muoto – kattositoumus.

Mikä on kattositoumus?

Kattositoumuksen voivat laatia toimijat, joiden rooliin kuuluu luontevasti suurempien toimijajoukkojen kiertotaloussiirtymän tukeminen ja kannustaminen. Sitoumuksessa määritetään oman alueen tai toimialan näkökulmasta toivottu kiertotalousmuutoksen suunta sekä vaikuttavimmat yhteiset toimenpiteet, tavoitteet ja mittarit.

Yksittäiset toimijat, kuten yritykset tai kunnat, voivat liittyä kattositoumukseen omilla sitoumuksillaan. Tämä toimintamalli on erinomainen lisä Kiertotalouden green dealin palettiin. Kattositoumukseen tulee sisältyä kahdenlaisia toimenpiteitä:

  • toimia, jotka liittyvät oman organisaation toimintaan
  • toimia, joilla tuetaan muiden alueen toimijoiden tekemistä

Rohkeutta kiertotalousmurrokseen

Sitoumukseen lähteminen vaatii rohkeutta. Rohkeita tutkimusmatkailijoita tarvitaan silottamaan tietä muille toimijoille. Keski-Suomen liitto(siirryt toiseen palveluun) on ensimmäinen toimija, joka lähti toteuttamaan kattositoumuksen. Hatunnosto ja syvä kumarrus meiltä uskalluksesta!

Useampi maakunnallinen toimija on ilmaissut kiinnostuksensa lähteä mukaan Kiertotalouden green dealiin kattositoumuksella ensimmäisen sitoumuksen julkaisun ja valmisteluprosessista kertyneen arvokkaan kokemuksen myötä.

Maakuntien kiinnostus herää

Kiertotalous-Suomen tapaamisessa on tullut esiin, että monissa maakuntaliitoissa Kiertotalouden green deal -sitoumus koetaan kiinnostavana vaihtoehtona. Kuntien kanssa käydään aktiivista keskustelua kiertotalouden edistämisestä ja asiaa nostetaan maakuntaohjelmiin ja -strategioihin. Näistä pohdinnoista on mahdollista avata laajempaa keskustelua green deal -sitoumuksen edistämiseksi.

Etenemistahti vaihtelee maakunnittain, mutta yhteinen ymmärrys kiertotalouden merkityksestä alueiden elinvoimalle yhdistää.

Me Kiertotalous-Suomessa haluamme kannustaa maakuntaliittoja näkemään Kiertotalouden green dealin konkreettisena työkaluna edistää jo asetettuja maakunnallisia tavoitteita. Sitoumuksen kautta liitot saavat työhönsä myös tukea toiminnan käynnistämiseen Kiertotalouden green dealin kotipesien kautta.

Haastamme mukaan rohkeat

Sitoumusten määrä kasvaa koko ajan. Maakunnat ja kunnat ovat laatineet hienoja sitoumuksia, jotka liittyvät erityisesti resurssiviisaaseen rakennettuun ympäristöön tai materiaalitehokkaaseen energiajärjestelmään. Sen sijaan Kestävä kulutus ja liiketoiminta on haasteellinen muutosalue, johon ei ole vielä syntynyt sitoumuksia.

Kiertotalouden kehittämistä ei tarvitse tehdä yksin, vaan yhdessä.

Me Kiertotalous-Suomessa haluamme haastaa maakuntaliittoja ja muita alueellisia toimijoita: lähdetään yhdessä hakemaan rohkeita avauksia ja kokeiluja eri muutosalueiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisätietoa

Kiertotalouden green deal kunnissa ja alueilla

Tehdyt Kiertotalouden green deal sitoumukset(siirryt toiseen palveluun)

Kiertotalouden green deal – Tukea kunnille ja alueille

Okariina Rauta

Johtava asiantuntija, Motiva Oy

Hanna Savolahti

Tutkija, Suomen ympäristökeskus

Jenni Rovio

Asiantuntija, Motiva Oy