Siirry sisältöön

PTY

 

Kauppa on mukana puolittamassa ruokahävikkiä vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Vuonna 2022 päivittäistavarakaupan myymälöiden läpi virtaavista elintarvikkeista ruokahävikiksi päätyi enää noin 1,2 prosenttia. Vuonna 2018 hävikin osuus oli vielä 1,6 prosenttia.

Päivittäistavarakaupan yritykset tekevät järjestelmällistä työtä estääkseen ja vähentääkseen ruokahävikkiä. Hävikin pienentäminen on kaupoille järkevää jo liiketoiminnan kannalta, mutta myös tärkeä osa vastuullista toimintaa.

– Läheskään kaikki kaupan yrityksissä ja yksittäisissä myymälöissä hävikin torjumiseksi tehtävä työ ei näy kuluttajille. Hyvällä menekinhallinnalla, toimivilla ennuste- ja tilausjärjestelmillä ja ammattitaitoisella henkilöstöllä on tärkeä merkitys, johtaja Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä kertoo.

Ruokahävikistä syntyy kaupassa noin 16 prosenttia, kun kotitalouksien osuus on kolmannes. Kodeissa roskiin heitetään yli puolen miljardin euron edestä ruokaa vuodessa. Kotitalouksien ruokaan käyttämästä rahamäärästä hävikin arvo on noin 3,6 prosenttia ja henkilöä kohti laskettuna hävikki on arvoltaan noin sata euroa vuodessa.

Koko ruokaketjussa hävikkiä ja siihen tuhlattuja panoksia voidaan vähentää edelleen.