Siirry sisältöön

Valtioneuvosto: Artikkeli

Kiertotalouden green dealia rakennetaan parhaillaan isolla innolla, volyymilla ja joukolla. Työ tuo yhteen kriittiset alat ja Suomen parhaat asiantuntijat. Green dealia pohjustaa ainutlaatuisen laaja tutkijoiden tekemä skenaariotyö.

Kiertotalouden green dealissa tavoitteena on löytää ratkaisevat toimenpiteet, jotka vähentävät uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä ja edistävät vähähiilistä kiertotaloutta. Ideana on, että toimijat tekevät vapaaehtoisesti sitoumuksia tavoitteista ja teoista, joilla he edistävät vähähiilistä kiertotaloutta vuoteen 2035 mennessä.

Green dealien laatimisen rinnalla tehdään skenaarioita, jotka auttavat varautumaan muuttuvaan maailmaan ja ympäristöön. Skenaariotyössä kiertotalouden mahdollisuuksia katsotaan nyt ensimmäistä kertaa koko Suomen mittakaavassa: sekä tuotannon että kuluttamisen näkökulmista.

“Pyrimme arvioimaan monipuolisesti, miten kiertotalousteot vaikuttavat Suomen luonnonvarojen kulutukseen”, erikoistutkija Hannu Savolainen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo. Hän johtaa skenaariomallinnusta, jossa ovat mukana useat suomalaiset tutkimuslaitokset.

“Skenaariotyö on sielu ja sydän tässä prosessissa. Ilman sitä ei ole green dealia”, ympäristöneuvos Taina Nikula ympäristöministeriöstä sanoo.