Uudelleenkäytön asettaminen etusijalle edellyttää suurta kulutuskulttuurin muutosta koko yhteiskunnassa.
Suomen ympäristökeskus ja PlastLIFE-hanke: Tutkimus
Viime keväänä ja kesänä Syke järjesti murrosareenatyöpajojen sarjan muovisten pakkausten, kuljetuspakkausten ja muovituotteiden uudelleenkäytön tulevaisuuden poluista. Aiheen pariin sukelsi joukko eri alojen asiantuntijoita, ja he kehittivät yhdessä tavoitteita uudelleenkäytölle sekä keinoja saavuttaa nuo tavoitteet. Matkan varrella tunnistettiin mahdollisia esteitä ja ajureita.
Työpajasarjan tuloksena julkaistiin viisi toimintasuositusta, jotka edistävät kestävien ja uudelleenkäytettävien muovipakkausten ja tuotteiden yleistymistä sekä kuluttajien asennemuutosta:
1. Tarvitsemme vuoropuhelua eturistiriitojen ratkaisemiseksi. Uudelleenkäyttö on mahdollisuus!
2. Ympäristöön, talouteen, turvallisuuteen ja sosiaalisiin vaikutuksiin perustuvia ratkaisuja on etsittävä monitieteisellä ja toimialat ylittävällä yhteistyöllä.
3. Palautusjärjestelmien ja teollisen mittaluokan uudelleenkäytön kehittämiseen tarvitsemme kokeiluja tuottajien, kaupan, logistiikan, julkisen ja kolmannen sektorin, uudelleenkäyttöpalveluiden sekä jätehuollon yhteistyönä.
4. Kansalaisilla on keskeinen rooli. Sitä on tuettava kannusteilla, palveluilla, viestinnällä ja kasvatuksella.
5. Verokannusteita, rahoitusinstrumentteja, kunnianhimoista tavoitteenasettelua ja määrätietoa tarvitaan uudelleenkäytön vahvistamiseen. Uuden tavaran houkuttelevuutta tulee vähentää sääntelyllä ja asenteisiin vaikuttamalla.