Siirry sisältöön

Miten voimme vauhdittaa siirtymää kestävään kulutukseen ja vastuulliseen ruokajärjestelmään? Tervetuloa KiSu-kahveille! Tämä aamutilaisuus tarjoaa ajankohtaista tietoa ja konkreettisia esimerkkejä siitä, miten eri toimijat voivat yhdessä edistää ekologisia tavoitteita ja vastuullista ruokajärjestelmää.

Tule kuulemaan, miten hallinnonalat edistävät kestävää kulutusta ja ruokajärjestelmää! Tilaisuudessa saat ajankohtaisen katsauksen alan toimiin sekä inspiroivia esimerkkejä Kiertotalouden green deal -sitoutujilta. Luvassa on käytännön kokemuksia, uusia ratkaisuja ja tulevaisuuden suuntaviivoja – sekä hyödyllisiä ideoita ja työkaluja oman työsi tueksi.

Kiertotalouden green deal vauhdittaa kestävien palveluiden ja tuotteiden tarjontaa markkinoilla, edistäen muun muassa jakamistaloutta, korjaamista ja uudelleenkäyttöä. Siirtymä kiertotalouteen vaatii paitsi kulutuksen vähentämistä ja kulutustottumusten muutosta niin myös liiketoimintamallien uudistamista. Esimerkiksi tuotteiden käyttöiän pidentäminen ja resurssien tehokas hyödyntäminen ovat keskeisessä roolissa.

Ruokajärjestelmän uudistaminen perustuu maaperän elinvoiman vahvistamiseen, ravinteiden kierrätykseen ja kotimaisten raaka-aineiden, kuten kasvisten ja kalan, käytön lisäämiseen sekä uusien vähäpäästöisten proteiinilähteiden kehittämiseen. Samalla ruokahävikin vähentäminen ja älykkäämmät pakkaukset pienentävät ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on rakentaa resurssiviisas ruokajärjestelmä, joka tukee omavaraisuutta, luonnon monimuotoisuutta ja vesistöjen hyvinvointia samalla, kun se vahvistaa elintarvikeketjun kilpailukykyä ja pienentää haitallista ilmastovaikutusta.

Ohjelma 9.4.2025

8.30 Tervetuloa, Katriina Alhola, Kiertotalous-Suomi

8.35 Ministeriöiden ajankohtaiset:

  • Ajankohtaista kulutus- ja ruokateemassa, Taina Nikula, Ympäristöministeriö
  • Julkisten hankintojen ekologiset tavoitteet valtioneuvoston periaatepäätökseen, Salla Koivusalo, Ympäristöministeriö
  • Ruoantuotannon strategiatyö ja ruoan vaikutustenarvioinnin kehittäminen, Auli Väänänen, Maa- ja metsätalousministeriö

9.20 Käytännön esimerkkejä ja kokemuksia:

  • Kestävän ruokajärjestelmän kehittäminen, Turun kaupunki, Iris Kriikkula
  • Kokemuksia kiertotalouden green dealista, Pia Tynys, Uudenmaan liitto

10.15 Kiertotalouden green deal tukee muutosta kohti kestävää kulutusta ja ruokajärjestelmää, Annukka Berg, Kiertotalous-Suomi

10.25 Tilaisuuden yhteenveto ja seuraavat askeleet, Katriina Alhola, Kiertotalous-Suomi

10.30 Tilaisuus päättyy

Tervetuloa mukaan!

Tervetuloa mukaan kaikki kestävän kulutuksen, kiertotalouden ja uudistavan ruokajärjestelmän parissa työskentelevät – yritykset, järjestöt, tutkijat, päätöksentekijät ja muut alan toimijat – rakentamaan yhdessä kestävämpää tulevaisuutta!

Ilmoittaudu 4.4.2025 mennessä. Kerro tilaisuudesta myös sidoryhmillesi.

Lisätietoja:

Kestävä kulutus ja liiketoiminta
Uudistava ruokajärjestelmä
Kiertotalouden green deal

Katriina Alhola

Erikoistutkija, ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus

Annukka Berg

Ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus