Näin edistämme resurssiviisasta rakennettua ympäristöä
Resurssiviisas rakennettu ympäristö on yksi Kiertotalouden green dealin muutosalueista ja sen kotipesä on Green Building Council Finland. Tälle sivulle on koottu ajankohtaista tietoa, tapahtumia ja työkaluja, jotka tukevat siirtymää kestävämpään tulevaisuuteen.

Resurssiviisas rakennettu ympäristö on yksi viidestä Kiertotalouden green dealin muutosalueesta. Rakentaminen kuluttaa merkittäviä määriä maa- ja kiviaineksia ja on yksi suurimmista ympäristökuormituksen aiheuttajista. Siksi rakennusosien uudelleenkäyttö, kierrätysmateriaalien hyödyntäminen ja olemassa olevien rakennusten elinkaaren pidentäminen ovat keskeisiä keinoja vähentää alan ympäristövaikutuksia.
Kiertotalouden green deal edistää resurssiviisasta rakentamista
Kiertotalouden green deal -sitoumukset auttavat organisaatioita siirtymään kestävän rakentamisen käytäntöihin. Rakennusalalla tämä tarkoittaa neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämistä ja resurssien optimointia, mikä tukee kiertotaloutta ja vähentää ympäristövaikutuksia.
Elinkeinoelämä, kunnat, maakunnat ja muut organisaatiot voivat liittyä vapaaehtoisiin toimenpiteisiin Kiertotalouden green dealin puitteissa. Green Building Council Finland(siirryt toiseen palveluun) tukee organisaatioita resurssiviisaan rakennetun ympäristön tavoitteiden saavuttamisessa.
Muutosalueen suuntaviitat Suomelle vuoteen 2035
- Uusiutumattomien luonnonvarojen käyttö talonrakentamisessa on vähentynyt 35 % vuoteen 2015 verrattuna, ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä suositaan.
Suuntaviitat ovat arvioita siitä, mihin suuntaan eri muutosalueilla kiertotalouden ja luonnonvarojen kulutuksen tulisi kehittyä, jotta saavutamme Kiertotalousohjelman tavoitteet. Suuntaviitat eivät sido sitoutuvia organisaatioita tai ministeriöitä.
Toimenpidealue 1. Rakennetun ympäristön hankkeiden suunnittelu ja valmistelu ohjaa kiertotalouteen
Toimenpidealueen suuntaviitat Suomelle vuoteen 2035
- Kaikissa tontinluovutuksissa käytetään kiertotalouskriteerejä.
- Kaikissa (julkisissa) rakennushankkeissa käytetään kiertotalouskriteerejä.
- Kaikkiin uudisrakennuksiin ja uusiin infran rakenteisiin suunnitellaan ja toteutetaan elinkaariominaisuuksia.
SItoutumukseen valittavia toimenpiteitä
- Asetetaan rakennetun ympäristön hankkeisiin, hankintoihin ja tontinluovutukseen kiertotaloutta edistäviä kunnianhimoisia tavoitteita ja kriteerejä. Otetaan käyttöön kiertotaloutta edistäviä käytäntöjä ja yhteistyötapoja rakennushankkeissa kehittämällä muun muassa toimintaohjeistusta kattamaan kiertotaloustavoitteet.
- Otetaan käyttöön sujuvia ratkaisuja ja menettelytapoja maamassojen sekä muiden materiaalien kierron edistämiseksi. Kaavoituksella edistetään pitkäaikaista varastointia ja jatkojalostusta. Lisätään hankkeiden materiaali- ja massatiedon ennakoitavuutta sekä tiivistetään urakoitsijoiden ja rakennuttajien välistä yhteistyötä kiertotalous- ja/tai massakoordinoinnilla.
- Suunnitellaan ja rakennetaan pitkäikäisiä, joustavia ja korjattavia rakennuksia sekä infran taitorakenteita. Toteutetaan hankkeissa käyttöikää pidentäviä elinkaariominaisuuksia (muun muassa pitkäikäisyys, muunneltavuus, monikäyttöisyys) koko rakentamisen ketjussa kaavasta toteutukseen.
- Lisätään puun käyttöä rakentamisessa, julkisessa rakentamisessa sekä suurissa puurakenteissa (sillat ja hallit).
- Otetaan käyttöön purkua ja uudelleenkäyttöä tukevia rakennustekniikoita ja kehitetään purettavaksi suunnittelua. Hyödynnetään lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut rakennukset tai infran taitorakenteet siirtämällä ne tai uudelleenkäyttämällä niiden osat.
Toimenpidealue 2. Vaalitaan olemassa olevaa rakennettua ympäristöä ja tehostetaan käyttöasteita
Toimenpidealueen suuntaviitat Suomelle vuoteen 2035
- Rakennusten keskimääräinen käyttöikä on pidentynyt 20 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.
- Kunnossapidon ja korjaamisen osuutta infrarakentamisessa on lisätty huomattavasti.
- Rakennuskannan toimisto-, liike- ja tuotannollisten tilojen vajaakäyttöaste on laskenut 5 prosenttiin.
Sitoumukseen valittavia toimenpiteitä
- Noudatetaan resurssitehokkaan rakentamisen hierarkiaa kaikissa hankkeissa. Suositaan korjaamista ja kunnossapitoa ja pidennetään rakennusten ja infrarakenteiden elinkaarta.
- Lisätään säännöllisesti (esimerkiksi iltaisin tai lomakausina) vajaakäytössä olevien rakennusten ja tilojen käyttöä selvittämällä niiden todellinen käyttöaste, monipuolistamalla niiden käyttötapoja eri toimijaryhmien tarpeisiin ja ottamalla käyttöön alustoja tilojen jakamiselle.
- Lisätään tyhjillään olevien rakennusten ja tilojen käyttöä toteuttamalla toimitilarakennuksiin peruskorjauksia ja käyttötarkoituksen muutoksia tai mahdollistamalla tilojen tilapäinen tai määräaikainen käyttö.
Toimenpidealue 3. Kasvatetaan uudelleenkäyttö- ja kierrätystuotteiden markkinoita rakentamisessa
Toimenpidealueen suuntaviitat Suomelle vuoteen 2035
- Rakennustuoteteollisuuden tuotteiden raaka-aineista 20 prosenttia on kierrätysmateriaaleja.
- Purettavien kohteiden rakennusosista 15 prosenttia hyödynnetään maa- ja vesirakentamisessa samassa tai toisessa käyttötarkoituksessa.
- Käytettävistä maa- ja kiviaineksista 18 prosenttia on uusiomateriaaleja.
Sitoumukseen valittavia toimenpiteitä
Luodaan tarjontaa uudelleenkäyttö- ja kierrätysmarkkinoille kartoittamalla hyvissä ajoin purkamista sisältävissä hankkeissa uudelleenkäyttöön soveltuvat rakennusosat, -tuotteet ja -materiaalit. Hyödynnetään ne omissa hankkeissa tai ilmoitetaan ne vaihdanta-alustoille. Hyödynnetään ehjänä purkamisen tekniikoita mahdollistamaan uudelleenkäyttöä.
- Käytetään rakentamisessa uudelleenkäytettäviä ja kierrätettyjä rakennustuotteita ja -osia primääristen materiaalien sijaan. Kehitetään rakennushankkeiden suunnittelu- ja hankintaprosesseja ja hyödynnetään tuotteiden kelpoisuusmenettelyjä uudelleenkäytön mahdollistamiseksi.
- Valmistetaan ja käytetään rakennustuotteita, joissa hyödynnetään jätemateriaaleja, teollisuuden sivutuotteita ja uusiutuvia materiaaleja sekä uudelleenvalmistettuja tuotteita. Valmistetaan kierrätettäviä, uudelleenkäytettäviä ja/tai korjattavia rakennustuotteita. Luodaan rakennustuotteille takaisinotto- ja kierrätysjärjestelmiä.
- Käytetään rakennettavien alueiden massoja korvaamaan maanottoa erillisiltä maanottopaikoilta. Tehostetaan massojen hyödyntämistä hankkeissa kartoittamalla ennakoivasti infra- ja maarakennushankkeista syntyvät materiaalit ja maamassat sekä niiden potentiaaliset hyödyntäjät.

Tutustu tarkemmin resurssiviisaaseen rakennettuun ympäristöön!
Green Building Council Finland vastaa Kiertotalouden green dealin Resurssiviisas rakennettu ympäristö – muutosalueen tuesta. Tutustu esimerkkeihin toimenpiteistä ja lue lisää verkkosivuillamme!
Green Building Council Finland: Resurssiviisas rakennettu ympäristö
Hyödyllistä tietoa
Ajankohtaista
Kiertotaloutta juuri sinun organisaatiosi tyyliin
Uusia sitoutujia Kiertotalouden green dealiin
Tapahtumia
KiSu-kahvit: Kuntien ja alueiden kiertotaloussiirtymän ajankohtaiskatsaus
Kiertotalouden green dealin klinikka
Teollisuuden ja energian pyöreä pöytä
Maakuntaliittojen Kiertotalouden green dealin jatkokeskustelu
Lisätietoa

Salla Saukkoriipi, Green Building Council Finland
Kestävän kehityksen asiantuntija