Kiertotalouden green dealin tuki
Kiertotalouden green dealin kotipesät tarjoavat konkreettista tukea ja yhdessä tekemisen voimaa, joka auttaa organisaatioita siirtymään kohti kiertotaloutta. Tuen avulla organisaatiot voivat tunnistaa vaikuttavimmat toimenpiteet, saada ohjausta niiden toteutukseen ja hyödyntää verkostojen voimaa muutoksen tueksi. Tämä on mahdollisuus tarttua kiertotalouden haasteisiin tavoitteellisesti – ja tehdä se yhdessä muiden edelläkävijöiden kanssa.
Kiertotalouden green dealin ytimessä on ajatus yhteisöllisestä muutoksesta. Tavoitteena ei ole pelkästään yksittäisten toimenpiteiden toteuttaminen, vaan systeeminen muutos, joka edistää kestävää taloutta, hiilineutraaliutta ja luonnonvarojen säästämistä. Konkreettiset ratkaisut vähentävät raaka-aineiden käyttöä, pidentävät materiaalien käyttöikää ja tukevat resurssiviisaita ekosysteemejä – ja jokainen sitoutuja on tärkeä osa tätä kokonaisuutta.
Tule mukaan Kiertotalouden green dealiin
Kiertotalous-Suomi on keskeisessä roolissa Kiertotalouden green deal -sitoumusten toteutuksessa. Yhteistyössä ympäristöministeriön(siirryt toiseen palveluun), työ- ja elinkeinoministeriön(siirryt toiseen palveluun) sekä Green Building Council Finlandin(siirryt toiseen palveluun) kanssa. Green Building Council vastaa tuesta Resurssiviisas rakennettu ympäristö -muutosalueella ja Kiertotalous-Suomi kaikilla muilla muutosalueilla.
Kiertotalous-Suomi tukee organisaatioita seuraavilla tavoilla:
- Organisaatiokohtainen tuki: tuemme sitoumuksen solmimisessa, toteutuksessa ja edistymisen seurannassa.
- Verkostoituminen ja tiedon jakaminen: autamme luomaan vertaisverkostoja ja jakamaan parhaita käytäntöjä kolmessa kokonaisuudessa: Teollisuus ja energia; Kulutus ja ruoka sekä Kunnat ja alueet.
- Ajankohtainen viestintä: tiedotamme keskeisistä teemoista muutosalueilla ja jaamme tietoa esimerkiksi ajankohtaisesta sääntelystä.
- Kiertotaloussiirtymän edistäminen: tunnistamme kiertotalousmurrosten paikkoja ja pullonkauloja.
Tutustu Kiertotalouden green dealiin
Sitoumuksilla tavoitellaan vaikuttavuutta
Sitoumukset tähtäävät luonnonvarojen käytön vähentämiseen sekä materiaalien ja tuotteiden käyttöiän pidentämiseen. Lisäksi edistetään erilaisten resurssiviisaiden ratkaisujen kokonaisuuksia ja ekosysteemejä, jotka toteuttavat kiertotaloutta monipuolisesti toimialan sisällä, alueellisesti tai sektorirajojen yli. Kiertotalouden kehittäminen luo uutta liiketoimintaa, parantaa alueiden vetovoimaisuutta ja kilpailukykyä.
Kiertotalouden green dealin muutosalueet ja niitä tarkentavat toimenpidealueet
Kiertotalouden green dealia toteutetaan viidellä tutkimuksen merkittäväksi tunnistamalla muutosalueella. Muutosalueita täsmentävät alla listatut toimenpidealueet
Kiertotalouteen perustuva teollisuus
- Kestävä tuotesuunnittelu ja liiketoimintamallit strategioiden ytimessä.
- Kiertotalous uudistaa tuotantoprosesseja ja hyötyy sähköistyksestä.
- Lisätään sivuvirtojen, kierrätysmateriaalien ja bioraaka-aineiden arvoa tuotannossa.
Kestävä kulutus ja liiketoiminta
- Lisätään kiertotaloustuotteita ja kiertotalouspalveluita markkinoilla.
- Kehitetään kiertotalouden palveluita arjessa.
Materiaalitehokas energiajärjestelmä
- Suunnitellaan kiinteistöt ja yhdyskunnat osaksi säästävää ja älykästä energiajärjestelmää.
- Hyödynnetään hukkaenergiat energiantuotantotarpeen vähentämiseksi.
- Edistetään polttoon perustamatonta tuotantoa ja uusia energiaratkaisuja.
Uudistava ruokajärjestelmä
- Lisätään ravinteiden kierrätystä ja sivuvirtojen hyödyntämistä.
- Lisätään maaperän hiilensidontaa.
- Lisätään kotimaisten kasvisten ja kalan käyttöä resurssitehokkuuden parantamiseksi.
- Vähennetään ruokahävikkiä ja pakkauksiin käytettävien luonnonvarojen määrää.
Resurssiviisas rakennettu ympäristö
- Rakennetun ympäristön hankkeiden suunnittelu ja valmistelu ohjaa kiertotalouteen.
- Vaalitaan olemassa olevaa rakennettua ympäristöä ja tehostetaan käyttöasteita.
- Kasvatetaan uudelleenkäyttö- ja kierrätystuotteiden markkinoita rakentamisessa.
Näin sitoumusprosessi etenee
- Valitse toimenpidealueet: Sitoutuva organisaatio valitsee vähintään kaksi itselleen merkittävää toimenpidealuetta joko yhdeltä tai useammalta kiertotalouden muutosalueelta.
- Konkretisoi toimet: Organisaatio määrittelee konkreettiset tavoitteet ja mittarit, joita seurataan kolmen vuoden välein.
- Hyödynnä sparraus ja tilaisuudet: Saat tukea sitoumuksen laadintaan ja toteutukseen Kiertotalous-Suomen ja Green Building Council Finlandin tilaisuuksista ja sparrauksista.
- Arviointi ja hyväksyntä: Sitoumus arvioidaan tutkimuslaitosten toimesta, minkä jälkeen se hyväksytään ympäristöministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä. Lopullisen hyväksynnän tekee organisaation ylin päättävä elin. Sitoumus julkaistaan Sitoumus2050-sivusto
- Raportointi ja seuranta: Sitoutuja raportoi edistymisestään kolmen vuoden välein.
Kiertotalouden muutosalueet
Kiertotalouden green dealin termit
Muutosalue:
Yhteistyössä tunnistetut, kiertotaloussiirtymän kannalta vaikuttavimmat toimenpiteet ja tavoitteet on jaettu viiteen luonnonvarojen kulutuksen näkökulmasta keskeiseen muutosalueeseen: Resurssiviisas rakennettu ympäristö, Kiertotalouteen perustuva teollisuus, Kestävän kulutus ja liiketoiminta, Materiaalitehokas energiajärjestelmä ja Uudistava ruokajärjestelmä.
Toimenpidealue:
Jokainen muutosalue koostuu niitä täsmentävistä toimenpidealueista. Toimenpidealueille on määritetty toimenpiteitä, joita sitoutuvat organisaatiot täsmentävät omissa sitoumuksissaan.
Suuntaviitat:
Sekä muutosalueille että toimenpidealueille on asetettu suuntaviittoja tutkimuslaitosten skenaariotyössä, joita on tarkennettu yhteistyössä skenaario- ja työpajaprosessissa mukana olevien organisaatioiden kanssa. Suuntaviitat ovat arvioita siitä, mihin suuntaan eri muutosalueilla kiertotalouden ja luonnonvarojen kulutuksen tulisi kehittyä, jotta saavutamme Kiertotalousohjelman tavoitteet. Nämä ovat suuntaa antavia, eivätkä sellaisenaan sido organisaatioita tai ministeriöitä.
Tervetuloa edelläkävijäjoukkoon
Kiertotalouden green dealiin kannattaa tarttua, sillä kunnianhimoisten kiertotaloustekojen toteutus on tehokkaampaa ja helpompaa yhdessä green deal -prosessissa. Tekemällä sitoumuksen pääsee osaksi edelläkävijäjoukkoa.
Yhdessä tekeminen mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen sekä ratkaisujen kehittämisen yli alueiden ja sektorirajojen.