Siirry sisältöön

Materiaalitorilla yritykset voivat etsiä jätehuollon palveluntarjoajia, jätehuollon toimijat uusia asiakkaita ja viranomaiset valvoa, että kaikki sujuu jätelain mukaisesti. Loppuvuonna Materiaalitorille on odotettavissa paljon uusia käyttäjiä ja siellä avautuu uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.

Johtava asiantuntija Ilkka Hippinen Motiva Oy:sta muistuttaa, että Materiaalitorilla yritys voi kilpailuttaa helposti jätehuoltonsa ja etsiä palvelun markkinaehtoisten toimijoiden joukosta.
”Myös jätelaki edellyttää, että yritykset käyttävät aina ensisijaisesti markkinaehtoista jätehuoltopalvelua”, Hippinen korostaa.

Yritys voi pyytää kunnalta jätehuoltopalvelua, mikäli se on ensin etsinyt Materiaalitorilta vastaavaa markkinaehtoista palvelua ja osoittanut läpinäkyvästi palvelutarjonnan puutteen. Jätelaissa puhutaan kunnan toissijaiseen vastuuseen (TSV) perustuvasta jätehuollosta, silloin kun markkinaehtoinen jätepalvelu ei ole mahdollinen. Kilpailutusta ei tarvita, jos palveluita tarvitaan alle 2000 eurolla vuodessa tai kyse on äkillisestä tarpeesta.

Loppuvuonna tuhannet yritysten kunnan kanssa solmimat TSV-jätehuoltosopimukset päättyvät, mikä avaa jätealan yrityksille paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia.


Materiaalitorin käyttäjämäärät ovat kasvussa. Sillä on yli 1800 käyttäjää ja sitä käyttää lähes 1500 yritystä tai organisaatioita. Materiaalitori-tietoalustan omistaa ympäristöministeriö ja sitä ylläpitää Motiva Oy.

Työkalu alan valvontaan

Vanhempi ekonomi Lasse Pöyry Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo, että Materiaalitori auttaa myös viranomaisia alan valvonnassa. Hän toivoo, että nämä ottaisivat työkalun nykyistä laajemmin käyttöönsä.

”Materiaalitorin tilastoista käy esimerkiksi ilmi, että jotkin kunnalliset jätehuoltolaitokset ovat jätelain hengen vastaisesti sopineet yritysten kanssa TSV-palvelusta, joiden arvo ylittää vuodessa 2000 euroa, selvittämättä ensin markkinaehtoisen palvelun saatavuutta Materiaalitorissa.”

Pöyryn mielestä myös Materiaalitorilla tapahtuva palvelutarjonnan puutteen toteaminen vaatisi kehitystä. Nykyään palvelutarjonnan toteamiseksi riittää se, että tarjouksia ei tule tai että jätteenhaltija arvioi itse, että hänen saamansa tarjoukset ovat kohtuuttomia.

Materiaalitori edistää kiertotaloutta

Ympäristöneuvos Riitta Levinen ympäristöministeriöstä arvioi, että Materiaalitori on lisännyt jätealan läpinäkyvyyttä. Hänen mukaansa ympäristöministeriössä mietitään kuluvan syksyn aikana yhdessä viranomaisten ja alan toimijoiden kanssa tarkempaa ohjeistusta markkinapuutteen toteamiseksi. Levinen muistuttaa, että Materiaalitorilla kannattaa kuitenkin käydä myös silloin, kun laki ei siihen velvoita.

”Materiaalitorilla syntyy uusia asiakkuuksia. Erilaiset yritykset voivat kertoa siellä omasta osaamisestaan ja luoda kontakteja; kiertotaloudessa esimerkiksi toisen jäte voi olla toiselle arvokas raaka-aine. Aito kilpailu ja avoimuus ovat omiaan lisäämään innovaatiota ja viemään koko alaa eteenpäin.”

Lisätietoa

Artikkeli: Yritysten jätehuoltosopimuksien kilpailutus Materiaalitorilla

Materiaalitori (siirryt toiseen palveluun)

Ilkka Hippinen, johtava asiantuntija, Motiva Oy
ilkka.hippinen@motiva.fi, puh. 050 354 1110

Riitta Levinen, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
riitta.levinen@gov.fi, puh. 0295250162

Lasse Pöyry, vanhempi ekonomisti, KKV
lasse.poyry@kkv.fi, puh. 029 505 3374