Siirry sisältöön

Euroopan unionissa edistetään nyt kiertotaloutta vauhdilla, ja useita aloitteita on vireillä niin kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi vihreässä siirtymässä kuin teollisen mittakaavan kiertotalouden kirittämisessä. Esimerkkeinä voidaan nostaa ekosuunnitteludirektiivin laajentaminen ja muutos asetukseksi, vihreiden väittämien direktiiviehdotus sekä kriittisiä raaka-aineita koskeva asetus ja uusi akkuasetus. “Aloitteita valmistellaan eri aikataulussa, mutta nyt on tärkeää käydä kansallista keskustelua siitä, miten niistä saadaan mahdollisimman vaikuttavia kestävyyssiirtymän näkökulmasta ja reiluja kaikille osapuolille”, toteaa Kiertotalous-Suomen toinen vetäjä Annukka Berg.    

Kiertotalous-Suomi järjestää marraskuussa 2023 kolmen webinaarin sarjan ajankohtaisista EU-sääntelyaloitteista kiertotalouden toimijoille. Olemme kutsuneet puhujiksi alan keskeisiä asiantuntijoita. ”Luvassa on esityksiä kiertotalouden edistämisen kannalta erittäin tärkeistä askeleista.  Tämän takia aikaa on varattu asiantuntijaesitysten ohella myös yhteiselle keskustelulle”, kertoo webinaarisarjan järjestelyistä vastannut Juuli Närhi Sykestä.

Tule mukaan KiSun Kiertotalouskahveille kuulemaan ja oppimaan! Webinaarit järjestetään torstaiaamuisin klo 8.30–10.00 Teams-sovelluksen avulla. Voit ilmoittautua mukaan alta löytyvien linkkien kautta.

2.11.2023 klo 8.30–10.00 EU:n uusi ekosuunnitteluasetus tekee tuotteista kestäviä ja korjattavia   

  • Uusi ekosuunnitteluasetus ja uudet vaatimukset – Juha Toivanen, Energiavirasto 
  • Kuinka ekosuunnitteludirektiivi ja tuleva asetus ohjaavat siirtymää kohti kiertotaloutta? – Hanna Entsalo, Suomen ympäristökeskus
  • Katsaus digitaaliseen tuotepassiin – Hannu Tanner, VTT 

Ilmoittaudu tapahtumasivulla 

16.11.2023 klo 8.30–10.00 EU-aloitteilla vauhtia arjen kiertotaloussiirtymään  

  • Yleiskatsaus uusiin EU-aloitteisiin ja tutustuminen kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen vihreässä siirtymässä, keskiössä vihreiden väittämien direktiivi – Taina Nikula, ympäristöministeriö 
  • Millaisia vihreitä väitteitä Suomessa esiintyy? Mitä direktiivi muuttaisi? Tero Heinonen, Suomen ympäristökeskus
  • Kommenttipuheenvuoro: Millaisia ohjauskeinoja tarvitaan tavaroiden korjaamisen ja korjauttamisen edistämiseksi? Kati Berninger, Tyrsky Consulting 

Ilmoittaudu tapahtumasivulla 

30.11.2023 klo 8.30–10.00 EU-aloitteet teollisen mittakaavan kiertotalouteen  

  • Teollisuuspolitiikka puhtaan siirtymän vauhdittajana – Jyrki Alkio, työ- ja elinkeinoministeriö 
  • Katsaus EU:n akkuasetuksen uutuuksiin ja akkupassiin osana tuotetiedon tarjoamista – Jouni Nissinen, ympäristöministeriö 
  • Kriittisten raaka-aineiden kierrätys ja EU-lainsäädäntö – Topi Turunen, Suomen ympäristökeskus

Ilmoittaudu tapahtumasivulla 

Nähdään EU:n kiertotalousaloitteiden merkeissä marraskuussa! 

Lisätietoja

Annukka Berg

Ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus

Juuli Närhi

Suunnittelija, Suomen ympäristökeskus