Siirry sisältöön

Kiertotalous-Suomen aineistopankki sisältää lähes 100 työkalua ja materiaalia kiertotalouden eri osa-alueille. Työkalut ja materiaalit -aineistopankissa on muun muassa työkaluja, käsikirjoja, itseopiskelumateriaaleja ja -oppaita. Jokaisesta työkalusta ja materiaalista on lyhyt tietoisku ja linkki osoitteeseen, josta voi lukea lisää aiheesta. Sivustolle kerättyjen materiaalien tekijät vaihtelevat kansallisista kiertotaloushankkeista kansainvälisiin organisaatioihin.

”Aineistopankista löytyy monipuolisesti apua monenlaisiin tarpeisiin aina lyhyistä tietoiskuvideoista syventäviin työkirjoihin ja kaikkea siltä väliltä. Lähes sadan materiaalin joukosta löytyy jokaiselle käyttäjälle jotain riippumatta siitä, onko tämä vasta ottamassa ensiaskelia kiertotalouden suuntaan vai onko tie jo pitkällä”, sanoo tutkija Sara Saukkonen, Suomen ympäristökeskuksesta.

Kiertotaloustietoa helposti saataville

”Kiertotalous kehittyy vauhdilla, kun monet eri tahot ja erilaiset hankkeet kehittävät uusia työkaluja, oppaita ja muuta materiaalia kiertotalouden edistämiseksi. Tärkeää on saada nämä työkalut näkyville ja kaikkien käyttöön. Tässä me Kiertotalous-Suomessa pyrimme auttamaan”, sanoo Kiertotalous-Suomen toinen vetäjä Paula Eskola, Motivasta.

Kiertotalous-Suomen keskeinen tehtävä on koota tietoa kiertotaloudesta ja tuoda se helposti saataville eri kohderyhmille. Kiertotalous-Suomen verkosto- ja sidosryhmäkyselyyn vastanneista peräti 92 prosenttia piti tärkeänä sitä, että kiertotalouden tietoa kootaan yhteen paikkaan. Työkalut ja materiaalit -aineistopankkia päivitetään säännöllisesti sitä mukaa kuin kuulemme uusista työkaluista.

Tietoa voi rajata suodattimien avulla

Kiertotalouden työkalut ja materiaalit -aineistopankista voi etsiä tietoa sanahaun lisäksi suodattimien avulla. Tietoa voi rajata kohderyhmän, avainsanan tai teeman mukaan.

Kohderyhmät: Aineistoja on muun muassa yrityksille (80 kpl), kunnille ja alueille (45 kpl), tutkimus- ja oppilaitoksille (15 kpl) ja kiertotalouden ekosysteemeille (14 kpl).

Avainsanat: Aineistoja löytyy eniten avainsanoilla liiketoimintamalli (30 kpl), materiaalitehokkuus (29 kpl), johdon suunnittelutyökalu (23 kpl), teollisuus (16 kpl) ja digitaaliset ratkaisut (15 kpl).

Materiaalin tyyppi/työkalu: Aineistopankissa on esimerkiksi itseopiskelumateriaaleja (39 kpl), videoita ja seminaaritallenteita (16 kpl) ja materiaalipankkeja (16 kpl).

Jos haluat tietoa esimerkiksi yhteiskehittämisestä ja kokeiluista, valitse se avainsanaksi ja saat yhdeksän eri aineistoa tästä aiheesta, muun muassa Circwaste-hankkeen kehittämän Kuntien kiertotaloustyökirjan ja Circular Design-kehityspolun.

Itseopiskelumateriaaleissa on eri organisaatioiden tuottamia verkkokursseja ja muita materiaaleja oman kiertotalousosaamisen kehittämiseksi. Voit rajata hakua sanahaulla tai suodattimilla.

Kerro meille uusista kiertotalouden työkaluista ja materiaaleista!

Kiertotalous-Suomen sivuille kerätyt työkalut ovat vapaasti käytettävissä ja ilmaisia, ellei toisin mainita. Niin uusien kuin myös vanhempien työkalujen listaa päivitetään jatkuvasti. Voit myös kertoa meille helposti työkaluista, jotka puuttuvat sivustolta Ilmoita työkalu tai materiaali Kiertotalous-Suomen aineistopankkiin -lomakkeen avulla. Tuomalla hankkeesi tai organisaatiosi työkalun KiSun verkkosivuille saat näkyvyyttä, edistät avoimen kiertotaloustiedon jakamista ja kehität suomalaisten asiantuntijoiden ja kuluttajien osaamista.

Lisätietoa

Sara Saukkonen

Tutkija, Suomen ympäristökeskus

Paula Eskola

Johtava asiantuntija, Motiva Oy