Siirry sisältöön

Kiertotalous-Suomi on julkaissut suosituksia kiertotalousosaamisen kehittämiseksi korkeakouluissa ja työelämässä. Suositukset on laadittu Kiertotalous-Suomen ja asiantuntijajoukon yhteistyönä. Suosituksissa kehotetaan muun muassa korkeakouluja nostamaan kiertotalous strategiseksi painopisteeksi sekä sisällyttämään kiertotalousopetusta kaikkien opiskelijoiden opintoihin. Työelämän osalta esitetään muun muassa täydennyskoulutuksen rahoituksen turvaamista.

Suosituksista keskusteltiin KiSu-kahveilla 10.10.2024. Kommentoimassa olivat Juha Haataja opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Jenni Larjomaa työ- ja elinkeinoministeriöstä, Eveliina Asikainen Tampereen ammattikorkeakoulusta ja Arene ry:n Kestävä koulutus -ryhmästä sekä Jussi-Pekka Teini Tekniikan Akateemisista.

”Monien ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen strategioissa on jo kestävään kehitykseen liittyviä mainintoja – siihen tematiikkaan kannattaisi kytkeä myös kiertotalous. Vastaavasti korkeakoulut ovat jo asettaneet hiilineutraaliustavoitteita ja seuraavat niiden toteutumista – tähän toimintatapaan voisi ankkuroida myös kiertotaloustoimia. Climate University -malli olisi mielenkiintoinen myös kiertotalousosaamisen kehittämisessä”, Juha Haataja kommentoi.

”Yritykset voisivat panostaa vahvemmin osaamisen kehittämiseen etenkin, kun valtionhallinnon talouden raamit ovat nyt tiukat”, Haataja jatkoi täydennyskoulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen liittyen.

”Kiertotalousohjelman arvioinneissa on hyvää pohjaa kehittämistyölle ja niitä on luettu opetus- ja kulttuuriministeriössä. Erityisen toimiviksi keinoiksi on tunnistettu taloudelliset ohjauskeinot, sääntely ja erilaiset kokeilut”. Haataja kertoi.

Moni keskustelija nosti esiin, että ammatillisella koulutuksella olisi paljon annettavaa kiertotalouden edistämisessä. Keskustelussa nousi myös muita tärkeitä näkökulmia kuten ekosysteemit ja tutkimus. Suositukset oli rajattu kohdistumaan erityisesti korkeakouluihin ja työelämään, mutta selvästi tarvetta laajemmalle toimenpiteiden ja tavoitteiden asettamiselle olisi.

”Paljon hyviä aloitteita on jo – tarvitsemme tarkemman kuvan siitä, mitä kestävyysosaamisen saralla jo tehdään sekä täsmällisemmän suunnitelman kiertotalousosaamisen edistämiseksi koko koulutusjärjestelmässä. Kuka tähän työhön tarttuisi?” kysyy Kaarina Kaminen Suomen ympäristökeskuksesta.

Lisätietoa

Kiertotalousosaamisen askelia – Suosituksia kiertotalousosaamisen kehittämiseksi korkeakouluissa ja työelämässä

KiSu-kahvit 10.10.2024, tallenne (katsottavissa lokakuussa) Kiertotalousosaamisen tiekartta. Kehitä, edistä ja vaikuta(siirryt toiseen palveluun)

Tilaisuuden materiaalit Kiertotalous-Suomen tapahtumien aineistot -sivulla.

Kaarina Kaminen

Suunnittelija, Suomen ympäristökeskus