Miten siirtyä ekologisesti kestävämpään kulutukseen ja ruokajärjestelmään | KiSu-kahvit kokosi asiantuntijat ja keinot
Kiertotalous-Suomen aamutilaisuus kokosi asiantuntijat kuulemaan ja pohtimaan keinoja vauhdittaa kestävämpää kulutusta ja liiketoimintaa sekä rakentaa uudistavaa ruokajärjestelmää. Lue kooste ja katso tallenne tilaisuudesta.

Miten vauhdittaa siirtymää kohti ekologisesti kestävämpää kulutusta ja ruokajärjestelmää? Tätä kysymystä käsiteltiin 9.4.2025 pidetyillä KiSu-kahveilla, joka keräsi yhteen laajan joukon asiantuntijoita ja käytännön toimijoita eri puolilta Suomea. Tilaisuuden järjesti Kiertotalous-Suomi, ja se tarjosi osallistujille ajankohtaista tietoa, konkreettisia esimerkkejä sekä näkymiä tulevaisuuden suunnista kohti vastuullisempaa kulutusta ja ruokaketjua.
Tilaisuudessa kuultiin tuoreimmat kuulumiset hallinnon toimenpiteistä sekä inspiroivia esimerkkejä Kiertotalouden green deal -sitoumuksista. Käsiteltyjä aiheita olivat muun muassa julkisten hankintojen ekologiset tavoitteet, ruokastrategiatyö ja ruoan ympäristövaikutusten arviointi. Ympärisöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaukset antoivat kokonaiskuvaa aihealueen ajankohtaisista teemoista ja siitä, miten ne ovat mukana päätöksenteossa.
Tilaisuus tarjosi monipuolisen katsauksen siihen, miten eri hallinnonalat ja alueelliset toimijat voivat yhdessä rakentaa kestävämpää tulevaisuutta.
Käytännön esimerkkien avulla saatiin konkretiaa siihen, miten asioita edistetään käytännön työssä ja kuntalaisten arjessa. Turun kaupunki ja Kaarea Oy kertoivat työstään kestävän ruokajärjestelmän kehittämiseksi, ja Uudenmaan liitto jakoi kokemuksiaan Kiertotalouden green deal -sitoumuksesta ja alueellisesta yhteistyöstä.
Tilaisuuden päätteeksi kuultiin Business Finlandin tietoisku uudesta rahoitusmahdollisuudesta, joka on suunnattu kulutuksen kiertotalouden vauhdittamiseen.
Kiertotalous-Suomen toinen vetäjä Annukka Berg nosti loppupuheenvuorossaan esiin Kiertotalouden green deal -mallin roolin systeemisen muutoksen mahdollistajana ja kannusti osallistujia viemään tilaisuudessa opittuja näkökulmia ja ratkaisuja eteenpäin omassa työssään.
Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen sitoumusmalli, jonka avulla organisaatiot voivat edistää vastuullisempaa toimintaa osana laajempaa kiertotaloussiirtymää. Se tarjoaa käytännön työkaluja, näkyvyyttä ja ennen kaikkea mahdollisuuden vaikuttaa yhdessä muiden kanssa.
“KiSu-kahvitilaisuus oli jälleen erinomainen esimerkki siitä, miten yhteistyö, tieto ja jaetut kokemukset vievät muutosta eteenpäin. On hienoa nähdä, miten kestävän ruokajärjestelmän ja kulutuksen teemat konkretisoituvat eri tasoilla politiikasta käytännön työhön,” toteaa Kiertotalous-Suomen asiantuntija ja tilaisuuden vetäjä Katriina Alhola.
Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen sitoumusmalli, jonka avulla organisaatiot voivat edistää vastuullisempaa toimintaa osana laajempaa kiertotaloussiirtymää. Green deal tarjoaa käytännön työkaluja, näkyvyyttä ja ennen kaikkea mahdollisuuden vaikuttaa yhdessä muiden kanssa.
Katso tallenne
Katso YouTubessa: Kulutuksen ja ruuan kiertotaloussiirtymän ajankohtaiskatsaus(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoa
Mikä on Kiertotalouden green deal?
Uudistava ruokajärjestelmä
Kestävä kulutus ja liiketoiminta

Katriina Alhola
Erikoistutkija, ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus
