Siirry sisältöön

Boreal Bioref biojalostamo käynnistää toteutuessaan Kemijärvellä kokonaisen kiertotalousekosysteemin toiminnan. Tehtaasta syntyy sivuvirtoina muun muassa energiaa, sokereita, tuhkaa ja erilaisia uuteaineita, jotka aiotaan ottaa täyteen käyttöön. Tätä varten toteutetaan Forestin -ekoteollisuuspuisto, johon uudet toimijat sijoittuvat Boreal Biorefin läheisyyteen.

Tehtaalta tuleva hukkalämpö voidaan ottaa käyttöön muussa energiaa vaativassa toiminnassa, joka voi olla esimerkiksi kasvien tai kalojen kasvatusta. Sivuvirtoina syntyvä sokeri voidaan käyttää esim. biomuovituotannossa ja tuhkasta taas jalostaa maanparannusaineita. Puun sisältämien uuteaineiden hyödyntäminen on myös yksi liiketoimintamahdollisuus, jota jatkossa selvitellään. 

Biotehdas tuottaa 500 000 tonnia biotuotteita vuodessa: liukosellua, pitkäkuituista markkinasellua ja mikrokiteistä sellua (MCC). Lisäksi tuotantoprosessissa syntyy muun muassa C5 ja C6 sokereita, mäntyöljyä, tärpättiä, ligniiniä, biolietettä, tuhkaa ja runsaasti energiaa. Tehtaan tuotteista esimerkiksi liukosellulla voidaan korvata puuvillaa, mikrokiteinen sellu MCC sopii lääketeollisuuden tarpeisiin ja sivutuotteena syntyvistä sokereista voidaan tehdä biohajoavia korvaajia muoveille ja liikennepolttoaineille. Lisäksi tehdas tulee tuottamaan enemmän sähköä ja lämpöä kuin se itse käyttää.