Siirry sisältöön

Palopuron agroekologinen symbioosi -hanke oli 2015-2017. Palopuron agroekologinen symbioosi -hankkeessa kehitettiin ravinne- ja energiaomavaraista toimintamallia syyskuusta 2015 helmikuuhun 2017 toimineessa ympäristöministeriön rahoittamassa RAKI-hankkeessa.

Knehtilän tila on energia- ja ravinneomavaraisuuteen perustuvan yhteistoiminnallisen ruoantuotantojärjestelmän keskiössä. Hyvinkäällä sijaitseva moniyritysverkosto on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sen tavoitteena on tuottaa paikallista luomuruokaa käyttäen bioenergiaa ja kierrätysravinteita. Tämä osuuskunta toimii mallina luonnonmukaiselle elintarvikkeiden tuotannolle ja jalostukselle, joka on aidosti energia- ja ravinneomavaraista. Biokaasua biojätteestä, maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen käyttö, yhteisyritys Palopuron Biokaasu Oy.

Ekosysteemin keskiössä on Knehtilän tila (luomunurmen ja viljan viljely), Nivos Energia (biokaasun tuotannon osaaminen), Metener (mädättämöteknologian toimittaja), Helsingin Yliopisto (alkuperäisen kiertotalouskonseptin kehittäminen), Samsaran leipomo (biokaasun hyödyntäminen), Lehtokummun tila (ravinteiden hyödyntäminen) ja Mäntymäen luomutila (kananlannan toimittaja), sekä hevosenlannan tuottajia.