Siirry sisältöön

Kiertotalous etenee nyt nopeasti. Lähes päivittäin kuulee jostakin uudesta kokeilusta, liiketoimintamallista, tutkimuksesta tai hankkeesta. Tämä on hienoa! Samalla innostavat aloitteet saattavat hämärtää kokonaiskuvaa, jossa maailman ylikulutuspäivää(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) vietettiin taas elokuun alussa. Se tarkoittaa, että olemme jo käyttäneet uusiutuvat luonnonvarat tämän vuoden osalta. Loppuvuoden elämme velaksi. Eikä ihme, onhan maailman taloudesta vain noin seitsemän prosenttia kiertoihin perustuvaa.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Elämme muutoksen aikoja.

Koska Suomen osalta ylikulutuspäivää vietettiin jo maaliskuun lopussa, on tärkeää, että uudessa hallitusohjelmassa on kokonainen kappale kiertotaloudesta. Siinä ei tosin mainita kansallisessa kiertotalousohjelmassa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) laajapohjaisesti valmisteltuja luonnonvaratavoitteita, kuten tavoitetta tuplata resurssituottavuus ja materiaalien kiertotalousaste vuoteen 2035 mennessä. Nämä tavoitteet on hyvä pitää edelleen mielessä, sillä ne osoittavat kansainvälistä edelläkävijyyttä. Lisäksi kiertotaloustavoitteiden tavoittelusta tulee pian aiempaa ryhdikkäämpää, kun tulevan Kiertotalouden green dealin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tueksi laadittavat skenaariot julkaistaan vuoden lopulla.

Kun talous nyt muuttuu eri tasoilla, kannattaisi merkittävä osa hallituksen neljän prosentin TKI-tavoitteesta suunnata kiertotalouteen.

Se tukisi talouden ekologista kestävyyttä, strategista omavaraisuutta ja työllisyyttä kotimaassa. Teollisten investointien kirittämisen ohella kiertotalouden TKI-toiminta tarkoittaisi liiketoimintamallien kokonaisvaltaista uudistamista kohti palveluita.

Eu-tasolla kiertotaloudessa tapahtuu paljon

Myös EU-tasolla tapahtuu nyt paljon. Esimerkiksi ekosuunnitteludirektiivin laajennuksesta, pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin uudistamisesta, vihreistä väittämistä ja korjaustoimintaa edistävästä Right to repair -direktiiviehdotuksesta on jo tullut aloitteita, mutta työ on yhä kesken EU-elimissä. KiSu pyrkii pitämään suomalaiset kiertotalouden tekijät ajan hermolla järjestämällä muun muassa EU:n kiertotalousaloitteita käsitteleviä webinaareja tänä syksynä. Nimenomaan kiertotalouteen keskittyvien aloitteiden ohella on keskeistä seurata kaksoissiirtymän toista puolta. Reilun datatalouden etenemisestä saa hyvän kuvan esimerkiksi Sitran sivuilta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tervetuloa mukaan Kiertotalous-Suomen verkostoon!

Hyppää mukaan suosituille KiSun kiertotalouskahveille tai katso tapahtumakalenterista, mitä kaikkea ympäri Suomea tapahtuukaan. Voit myös kertoa omasta uutisestasi muille uudella ilmoitustaulullamme. Tervetuloa mukaan muutokseen!