Siirry sisältöön

Uusi, kiertotaloutta edistävä Kiertotalouden green deal julkistettiin 12. syyskuuta 2024 lanseeraustilaisuudessa, jossa oli mukana yli 600 osallistujaa monista eri organisaatioista. Tämä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen työ osoittaa yhteistyön voiman. Sen valmisteluun on osallistunut yli 90 organisaatiota. Ensimmäisinä sitoumuksensa ovat julkistaneet A-Insinöörit Oy, Borealis Polymers Oy, Porvoon kaupunki, Skanska Oy, Suunnittelutoimisto Fyra Oy, Vantaan Energia Oy, Ylva Palvelut Oy.

”Kiertotalouden green deal kerää yhteen kiertotalousmurroksen edelläkävijät kehittämään kiertotaloutta omista lähtökohdistaan, vapaaehtoisesti. Kunnianhimoiset toimet auttavat kehittämään innovaatioita, kasvattamaan lisäarvoa ja säästämään kustannuksia. Kutsun kaikki mukaan Kiertotalouden green dealiin. Ensimmäiset toimijat ovat jo sitoumuksensa tehneet ja uusia on valmisteilla. Olen erityisen iloinen siitä, että tehdyissä sitoumuksissa on konkreettisia, mittakaavaltaan isoja ja merkityksellisiä sitoumuksia. Tämä ainutlaatuinen yhteistyö ratkoo kiertotalousmarkkinoiden pullonkauloja ja hakee ratkaisuja luonnonvarojen ylikulutuksesta irtautumiseen”, sanoi ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen julkistustilaisuudessa.

Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen

Kiertotalouden green dealia on rakennettu jo vuodesta 2022 asti. Kun ensimmäiset sitoumukset on nyt tehty, Kiertotalouden green dealin toteutus voi alkaa.

”Innostus Kiertotalouden green dealia kohtaan on ollut suurta. Useat organisaatiot ovat tuoneet omat suunnitelmansa, ideansa ja ehdotuksensa keskusteluun. Toivomme, että voisimme yhdessä löytää sitoumusten tehneiden organisaatioiden kanssa hankkeita ja avauksia, joissa siirrytään yksittäisistä hankkeista systeemitason muutoksiin rakentamisessa, ruoan tuotannossa, energiantuotannossa ja teollisuudessa”, sanoo ympäristöneuvos Taina Nikula ympäristöministeriöstä.

Kiertotalouden green deal on vapaaehtoinen sitoumus, jonka avulla organisaatiot voivat saada raamit ja strategista näkökulmaa kiertotalouden kehittämiseen ja tarvittaviin investointeihin kiertotalouden edistämiseksi. Sitoumus auttaa tekemään resurssiviisaita ja kestäviä ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä organisaatioita että ympäristöä.

”On hienoa nähdä, kuinka monelta eri sektorilta meillä on jo toimijoita mukana. Kiertotalouden green dealiin liittyneet ovat varsinaisia edelläkävijöitä ja linjauksien rakentajia, mikä haastaa arvioitsijoita. Tämä varmasti kannustaa myös muita miettimään, mitä tämä tarkoittaisi oman organisaation osalta. Toivoisin jatkossa lisää poikkisektoriaalisuutta ja yhteistyöesimerkkejä”, sanoo erityisavustaja Sari Tasa työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Sari Tasa, Taina Nikula, Riikka Yliluoma, Jarmo Muurman, Heikki Sorasahi ja Jyrki Alkio.

Julkaistut Kiertotalouden green deal -sitoumukset

Seitsemän suomalaista organisaatiota on tähän mennessä julkaissut tai pian julkaisemassa sitoumuksensa Kiertotalouden green deal -ohjelmaan Sitoumus2050 -sivustolla(siirryt toiseen palveluun). Lisäksi useita kymmeniä sitoumuksia on arvioitavana.

Organisaatiot ovat asettaneet tavoitteita, joilla ne edistävät eri tavoin kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Porvoon kaupunki panostaa vajaakäytössä olevien tilojen yhteiskäyttöön ja maamassojen kierrätykseen, kun taas Skanska Oy keskittyy rakennustuotteiden uudelleenkäyttöön vuoteen 2035 mennessä. A-Insinöörit Oy pyrkii tuomaan kiertotalouden ratkaisuja asiakashankkeisiin, ja Ylva Palvelut Oy keskittyy sekä resurssiviisaaseen rakentamiseen että kasvipohjaisen ruoan osuuden kasvattamiseen ravintoloissaan. Vantaan Energia Oy parantaa sekajätevirtojen kierrätysastetta laitosmaisella lajittelulla, talteenottaa ja varastoi hiilidioksidia sekä kehittää polttoon perustumatonta lämmöntuotantoa. Borealis Polymers Oy käyttää kierrätysmuovia raaka-aineena ja panostaa energiatehokkuuteen. Suunnittelutoimisto Fyra Oy soveltaa kiertotalouden suunnitteluperiaatteita projekteissaan ja edistää uudelleenkäyttöä tilasuunnittelussa. Lue lisää tehdyistä sitoumuksista(siirryt toiseen palveluun)

Sitoumusten laatiminen on hyvällä tavalla haastanut organisaatioita asettamaan itselleen kunnianhimoisia, strategisia ja mitattavia toimia ja tavoitteita vuosille 2030 ja 2035. Oleellista onkin, että sitoutujat ovat pystyneet keskittymään muutamiin tarkasti rajattuihin toimiin, jotka ovat vaikuttavia heidän toimintansa kannalta sen sijaan, että sitoumuksissa olisi mahdollisimman suuri määrä toimenpiteitä”, sanoo erityisasiantuntija Heikki Sorasahi ympäristöministeriöstä.

”Kiertotalous on elinehtomme – ei vaihtoehtomme. Pidetään huolta riittävästä kunnianhimontasosta – jätteiden lajittelusta kohti palveluliiketoimintaa ja jakamistaloutta. Ollaan rehellisiä itsellemme, numeroiden valossa Suomi ei ole edelläkävijä, mutta meillä on mahdollisuus kiriä sellaiseksi. Kiertotalouden mahdollisuus piilee joukkovoimassa”, kommentoi Reijo Karhinen.

Kiertotalouden green dealin muutosalueet

Kiertotalouden green deal keskittyy viiteen keskeiseen muutosalueeseen, joille on asetettu selkeät tavoitteet. Nämä muutosalueet pohjautuvat kattaviin tutkimustuloksiin ja kiertotalouden skenaariotyöhön, joita suomalaiset tutkimuslaitokset ovat toteuttaneet.

Tutustu Kiertotalouden green dealin muutosalueisiin:

Tervetuloa edelläkävijäjoukkoon

Kiertotalouden green dealiin kannattaa tarttua, sillä kunnianhimoisten kiertotaloustekojen toteutus on tehokkaampaa ja helpompaa green deal -prosessissa yhdessä muiden kanssa. Tekemällä sitoumuksen pääsee osaksi edelläkävijäjoukkoa.

Yhdessä tekeminen mahdollistaa parhaiden käytäntöjen jakamisen sekä ratkaisujen kehittämisen yli alueiden ja sektorirajojen. Kiertotalous-Suomi tukee Kiertotalouden green dealin toteutusta ja mukaan lähteviä toimijoita yhdessä Green Building Council Finlandin kanssa.

Lisätietoa

Kiertotalouden green deal, ympäristöministeriö(siirryt toiseen palveluun)
Kiertotalouden green dealin tuki
Kiertotalouden green deal -tapahtumat

Annukka Berg

ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus

Paula Eskola

johtava asiantuntija, Motiva Oy