Siirry sisältöön

Tervetuloa kiertotalouden osaamisen superpäivään. Päivä alkaa webinaarina ja jatkuu työpajatyöskentelynä.

  • Webinaari klo 9–10.30: Kiertotalouden osaamisen kannusteet kiertotalouden palveluksessa (KiSu-kahvit).
  • Työpaja klo 10.45–15: tiekarttatyöpaja

Työpajassa pyrimme tunnistamaan seuraavat merkittävät askeleet kiertotalousosaamisen kehittämisessä. Painotamme työskentelyssä korkeakoulujen kiertotalouteen liittyvää opetusta, mutta otamme huomioon kiertotalousosaamisen kehittämisen työelämässä, kaikilla koulutusasteilla sekä ihmisten arjessa.

Tilaisuus järjestetään Helsingissä valtioneuvoston kokouskeskuksessa Mariankatu 9:ssä(siirryt toiseen palveluun). KiSu-kahveja voit seurata paikan päällä Mariankadulla tai etänä.

Klo 9-10.30 KiSu-kahvit | OHJELMA

Osaamisen kannusteet kiertotalouden palveluksessa

9.00 Tilaisuuden avaus, Annukka Berg, Kiertotalous-Suomi 

9.05 Vihreän siirtymän osaamistarpeet – viestejä kiertotalouden tekijöille, Olli-Pekka Kuusela, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos 

9.20 Kiertotalouden tie ammattikorkeakouluissa – mitä olemme oppineet, Satu Harkki, Haaga-Helia ja Markku Anttonen, Laurea 

9.35 Kommenttipuheenvuoro, Kari Nyyssölä, Opetushallitus 

Keskustelu 

10.00 Kiertotalouden osaamismerkistö – uusi tapa tunnistaa ja osoittaa osaamista, Antti Hautamäki, Afry & Mikko Eloholma, Tieke 

10.15 Kiertotalouden osaamisen tiekartta: Mitä aineksia tarvitaan? Kaarina Kaminen, Kiertotalous-Suomi 

10.30 Tilaisuus päättyy 

Klo 10.45-15.00 Tiekarttatyöpaja | OHJELMA

10.30–10.45 Kahvitarjoilu (Mariankatu 9)

10.45 KiSun Osaamisen ja koulutuksen teemaryhmän työpaja (Mariankatu 9)

  • Tilaisuuden avaus, Annukka Berg ja Kaarina Kaminen, Kiertotalous-Suomi 
  • Tiekarttatyöskentely ryhmissä

12.00–13.00 Lounas: Ravintola Helsinki(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) (Sofiankatu 1–3, omakustanteinen)

13.00 Ryhmien tulosten esittely ja keskustelu

  • Tiekarttatyöskentelyn viimeistely

15.00 Tilaisuus päättyy 

Työpajan teemat

Työpajan tavoite: Suunnittelemme kiertotalousosaamisen kehittämisen seuraavia askeleita ja kiteytämme kärkiviestit päättäjille.

  1. Kiertotalous korkeakoulujen strategioissa ja opetuksessa
    Miten kiertotalous näkyy korkeakoulujen strategisessa johtamisessa? Mitä mahdollisuuksia korkeakouluilla on tuoda kiertotalousajattelua läpileikkaavasti opetukseensa? Mikä on korkeakoulujen viesti päättäjille ja osaamisen kannusteiden kehittämiseen?
  2. Päättäjät ja vaikuttamisen paikat
    Miten nostaa kiertotalousosaaminen päättäjien agendalle? Mitä ajankohtaisia, tärkeitä koulutuspoliittisia prosesseja on käynnissä tai tulossa? Millaisia kontakteja, kanavia ja vaikuttamisen muotoja on jo olemassa? Mitkä ovat kärkiviestit, ja miten niille saisi enemmän voimaa?
  3. Rahoitusmahdollisuudet
    Hallitus on luvannut rahoitusta tutkimus- ja kehitystoimintaan erityisesti yrityksille. Miten tätä rahoitusta voisi kanavoida kiertotalousosaamiseen kehittämiseen? Mitä muita rahoituskanavia on, ja miten niitä voisi hyödyntää paremmin? Onko toimijoilla tietoa rahoituksesta, ja osaavatko he hakea? Tunnistatko toimijoita, joille tietoa pitäisi välittää paremmin? Millaista yhteistyötä tarvitaan?
  4. Puhu äänellä jonka kuulen
    Näinä aikoina toimeentulo ja taloudelliset kysymykset – kuten myös ekologinen kriisi – puhuttavat ihmisiä. Voisiko kiertotalous ratkaista useita aikamme ongelmia? Mitkä näkökulmat motivoisivat ihmisiä? Mitkä argumentit vakuuttaisivat päättäjät? Mitkä ovat sellaisia kiertotalousosaamisen alueita, joilla olisi parhaat mahdollisuudet edetä tässä ajassa?

Pyydämme ilmoittautumaan työpajaan viimeistään 15.5. Ilmoittautumisen yhteydessä voit valita kaksi itsellesi mieluisinta työpajan teemaa.

Jos osallistut pelkästään KiSun kiertotalouskahveille klo 9–10.30, ilmoittaudu mukaan alla olevasta linkistä 19.5. mennessä.

Tervetuloa mukaan!

Osaamisen ja koulutuksen -teemaryhmä on tarkoitettu kaikille kiertotalouden osaamisen ja koulutuksen parissa toimiville tahoille ja sen tavoitteena on tukea Suomen kiertotalousosaamisen vahvistamista, koulutustoimijoiden verkottamista sekä laajemmin kuntien, alueiden, yritysten, toimialojen ja muiden tahojen omienkiertotalouspolkujen löytämistä.

Lisätietoja:

Annika Markuksela

Tutkija, Suomen ympäristökeskus

Kaarina Kaminen

Suunnittelija, Suomen ympäristökeskus

Annukka Berg

Ryhmäpäällikkö, Suomen ympäristökeskus